Recept: Gehakt Pangang

Image 05.03.2015 13.45.19 1101 (1)

Als ik aan gehakt pangang denk, ben ik altijd weer even terug in Wijk bij Duurstede. In de kleine keuken, met de elektrische oven bovenop de koelkast, met daarin de schaal met gehakt pangang. Weer dat geëmailleerde schaaltje trouwens, waarin ook de babi ketjap in gemaakt werd. Ik ga deze zomer op rommelmarkten op zoek naar zo’n schaaltje, de memory in huis halen.

De koelkast trouwens, dat was zo’n klein, laag koelkastje. Met een ienie-mienie vriesvakje bovenin, die ken je wel. Misschien heb jij wel zo’n koelkast? Die kleine koelkast was blijkbaar groot genoeg voor een gezin met drie kinderen. Ik verbaas mij daar soms heel erg over. Ik heb ‘maar’ twee kinderen, en mijn grote Amerikaan puilt soms uit van het vele voedsel. Net zoals, en dat is de laatste afdwaling hoor, wij vroeger bijvoorbeeld zuurkool aten met één rookworst. Met zijn vijven… Bij mij komen er nu dus twee worsten op tafel. Welvaart of overdaad…

Anyway, de gehakt pangang. Mijn moeder kookte vroeger niet vaak Indisch, dat deed mijn vader altijd. Heerlijk koken, dat kon hij. Maar de gehakt pangang, dat deed mijn moeder altijd. En ze maakte altijd te veel, zodat we de dag erna gehakt pangang op brood konden meenemen naar school. Dat was bijna nóg lekkerder dan de warme maaltijd de dag ervoor!

De gehakt hoort heel zacht te zijn en dat wordt bereikt door er een-op-een aardappelen door de mengen. Dus 1 kilo gehakt en 1 kilo gekookte, geprakte aardappelen.

Je hebt nodig:

  • 1 kilo gehakt half-om
  • 1 kilo gekookte aardappelen, afgekoeld en geprakt
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2,5 tl zout
  • 0,5 tl peper

MaatlepelIk heb de neiging om te weinig zout te gebruiken, dus ik ben begonnen om precies af te meten hoeveel zout ik gebruik. Met een maatlepeltje, zodat het altijd hetzelfde is. Dat lepeltje gebruik ik overigens voor alle kruiden, olie etc. Mijn theelepel in de la kan groter of kleiner zijn dan die van jou, dus een maatlepeltje is wel zo handig.

De nootmuskaat moet je echt proeven, dus wees daar niet te zuinig mee.

Alle ingrediënten doe je bij elkaar en meng je goed door elkaar. Dit kan je doen met de mixer, met de deeghaken, maar met de hand gaat natuurlijk net zo goed.

Op dit moment proef ik altijd even of er voldoende kruiden in zitten. Niet rauw natuurlijk, dat is niet zo gezond, maar ik doe een klein hapje op een schoteltje en zet dat in de magnetron, tot het gaar is. Dat proef ik dan. Dit geeft je de mogelijkheid om eventueel nog wat toe te voegen.

Als de smaak naar je zin is, doe je het mengsel in een ovenvaste schaal. Mijn schaaltje is 15:20 cm. Gebruik in elk geval niet een te grote schaal, het gehakt moet niet te plat zijn maar lekker juist lekker dik.

Zet de schaal nu een uur in een voorverwarmde oven van 190 graden C.

Gehakt pangang is lekker als een van de vele gerechten bij een rijsttafel maar een eenvoudige Indische maaltijd kan ook. Mijn favoriete combinatie is rijst, gehakt pangang en toemis andijvie (Ui en knoflook bakken in olie, fijngesneden rode peper mee fruiten, tl laos erdoor roeren en even fruiten, dan gesneden en gewassen andijvie erbij en even laten slinken. Flinke scheut ketjap manis erdoor en nog even op klein laten staan. Hoeft niet knapperig te zijn, maar pap is ook niet lekker.)

Eet lekker!!!

6 gedachtes over “Recept: Gehakt Pangang

  1. Ben Bastiaans zegt:

    Ga van het week-end maken met rijst natuurlijk, en boontjes.de rookworst met z’n vijfen delen, kregen jullie nog een groot stuk, wij deelden deze rookworst met z’n negenen.maar dat was vroeger.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie